Reynders vraagt Israël af te zien van nieuwe nederzettingen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bezorgd over de aankondiging dat Israël de bouw van 2.300 nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever heeft goedgekeurd. Hij vraagt Israël om terug te komen op de beslissing.

Net als de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton, is Reynders ongerust dat de beslissing een rechtstreekse bedreiging vormt voor de voortzetting van de vredesonderhandelingen.

De vicepremier herinnert eraan dat de Israëlische kolonisering volgens het internationale recht illegaal is en het perspectief op een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten ondermijnt.

Israël wil meer dan 2.200 nieuwe woningen bouwen in de kolonies op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse leiders dreigden er reeds mee dat de Israëlische plannen tot een mislukking van de vredesonderhandelingen zullen leiden.