Turkije haalt een Syrisch gevechtsvliegtuig neer

Turkije heeft een Syrisch militair vliegtuig neergehaald. Het toestel bleef over Turks grondgebied vliegen waarop het Turkse leger F16's inzette. Een F16 haalde het vliegtuig ook neer. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft al gezegd dat zijn land hard zal reageren als er nog Syrische gevechtsvliegtuigen boven Turkije vliegen.

"Een Syrische vliegtuig schond ons luchtruim. Onze F-16's hebben het vliegtuig beschoten. Waarom? Wanneer je ons luchtruim schendt, slaan we hard terug", reageert Erdogan. Syrië van zijn kant spreekt van "schaamteloos geweld" en stelt dat het vliegtuig over Syrisch gebied vloog.

Het Syrische gevechtsvliegtuig was betrokken bij een aanval op een grensovergang. Syrische rebellen probeerden een grenspost in het noordwesten te veroveren. 

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep met zetel in Londen, stelt dat het vliegtuig vuur vatte en neerstortte op Syrisch grondgebied, in het noorden van de provincie Latakia. De piloot zou zich kunnen redden hebben met behulp van zijn schietstoel.