Winkeliers willen overheidssteun voor krantenverkoop

De zelfstandige supermarkten en krantenwinkels eisen een overheidstoelage omdat ze kranten en tijdschriften verkopen. Bpost krijgt immers ook een jaarlijkse toelage van bijna 200 miljoen euro voor de persverdeling, zeggen sectororganisaties Buurtsuper.be, VFP en Prodipresse.

"De overheidssteun dient om de pers in zijn algemeenheid te ondersteunen, niet om het ene kanaal ten koste van het andere te bevoordelen", klinkt het. "Een krant die verkocht wordt in de winkel of wordt thuisbezorgd door de krantenboer, is niet minder waard dan één die Bpost verdeelt."

Tegen 2016 moet de overheid een openbare aanbesteding uitschrijven voor het bedelen van de kranten in ons land. Dat werd zo afgesproken met de Europese Commissie in het kader van de goedgekeurde staatssteun voor Bpost. De nieuwe aanbesteding moet ook de klassieke persverdeling via de winkels erkennen, vinden de winkeliers.

"De overheid geeft jaarlijks een toelage van 200 miljoen euro aan Bpost voor de krantenverdeling. Wij vinden het niet meer dan logisch dat er een evenredige toelage komt voor elke handelaar die een krant of tijdschrift verkoopt", zegt Luc Ardies van Unizo op Radio 1.

Concurrentievervalsing

De winkeliers dienen een klacht in bij het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) en dreigen ook met een klacht bij de Europese Commissie wegens concurrentievervalsing. De klacht gaat ook naar minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A.). De sector eist snel "correctieve initiatieven".

Maar volgens de woordvoerster van Vande Lanotte is er van concurrentievervalsing geen sprake. "De toelage voor Bpost dient om ervoor te zorgen dat er in alle hoeken van het land een krant in de brievenbus kan liggen voor 7.30 uur in de week en voor 10.00 uur in het weekend", zegt ze. "Er zijn al handelaars die lokaal kranten verdelen, maar die leveren niet overal." De nieuwe openbare aanbesteding wordt binnenkort opgestart, luidt het.