15 jaar cel voor overvaller die bakker in de hand schoot

Een 42-jarige man uit het Noord-Franse Halluin is in Kortrijk veroordeeld tot 15 jaar cel voor enkele overvallen in Menen en Rekkem. De man is ook een van de verdachten van een gruwelijke roofmoord op een tachtiger in Moorsele.

Een jaar geleden stapte de dader een bakkerij binnen in Menen en bedreigde er de uitbaatster met een wapen. Haar echtgenoot, die gealarmeerd was door het geschreeuw van de vrouw, stormde de bakkerij binnen maar werd onmiddellijk in de hand geschoten. Er volgde een schermutseling maar uiteindelijk kon de dader vluchten. Hij pleegde kort nadien nog een carjacking en verdween spoorloos.

Toen hij enkele dagen later toch gevat werd door de politie, vond die bij een huiszoeking ook een deel van de buit terug die zo’n drie maanden voordien was gemaakt bij een gruwelijke roofmoord op de Kezelberg in Moorsele. Daar werd een bejaard echtpaar bij hun thuiskomst opgewacht door drie daders. Ze werden gekneveld en later werd de man doodgeschopt.

Uit onderzoek bleek ook dat de man uit Halluin diegene was die op de Plaats in Rekkem een krantenwinkel overviel. De uitbater daar kreeg een klap tegen het hoofd met een pistool. De rechter in Kortrijk was niet mals voor de gangster, die omschreven werd als onverbeterlijk en zonder schuldbesef.

"Uit het verslag van de gerechtspsychiater blijkt duidelijk dat Y. een gevaar is voor de maatschappij", aldus de rechter. "Hij heeft de identiteit van een gangster en heeft een drang om op een snelle manier aan geld te geraken. Daarbij ontziet hij niets of niemand."

De man werd bovendien al 22 keer veroordeeld in Frankrijk. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in gevangenissen. Hij moet de slachtoffers ook een financiële vergoeding betalen.