4 op de 10 ziekenhuizen draaien met verlies

Vier op de tien Vlaamse ziekenhuizen zijn het afgelopen jaar in de rode cijfers geëindigd. Hun aantal is in een jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit een studie van Zorgnet Vlaanderen.

Waar er wel nog winst gemaakt wordt, is die erg beperkt. Alle ziekenhuizen samen haalden in 2013 een bedrijfsresultaat van 0,62 procent. Voor 2014 verwachten ze geen beterschap. Peter Degadt, de topman van Zorgnet Vlaanderen, noemt de cijfers dramatisch. Volgens hem is de financiering van de ziekenhuizen door de overheid totaal verouderd.

"Het komt erop neer dat de overheid momenteel bespaart op technische prestaties en heel ons systeem is daarop gebaseerd. Momenteel zijn het die technische prestaties die zorgen voor overconsumptie, maar aan de andere kant is er ook onderconsumptie: een tekort aan goede zorg. En daarbij blijft de overheid volledig in gebreke. Er is geen politieke moed", aldus Degadt.

"De buidel raakt stilaan leeg"

"De voornaamste verklaring voor de steeds slechtere resultaten zit in de verdere toename van de kosten, vooral die van het personeel. Die stegen tussen 2012 en 2014 met 5,2 procent door allerlei voordelen toegekend door de overheid. Financiering hiervoor maakt ze echter niet vrij, waardoor de ziekenhuizen dieper in eigen buidel moeten tasten. Helaas raakt die buidel stilaan leeg", luidt het in een persbericht van de organisatie.

Volgens Zorgnet Vlaanderen geven de ziekenhuizen aan dat de maatregelen om hun begrotingen in evenwicht te houden, stilaan uitgeput raken. "Noodgedwongen zullen besparingen op personeel en infrastructuur volgen, evenals hogere bijdragen van de patiënt."

Die patiënt zal dus meer betalen en een groter risico lopen door te weinig personeel en verouderde infrastructuur, zegt de organisatie. "We vragen de nodige politieke moed om een nieuwe en grondig hervormde ziekenhuisfinanciering op poten te zetten."

36 ziekenhuizen namen deel aan de rondvraag van Zorgnet Vlaanderen. Dat stemt overeen met twee derde van de Vlaamse algemene ziekenhuizen en 77 procent van het totaal aantal erkende ziekenhuisbedden in Vlaanderen.