"Gebrek aan respect voor nabestaanden"

De schadevergoeding van 5.000 euro die een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen krijgt, is een toonbeeld van gebrek aan respect en begrip voor het enorme leed dat de familie van het slachtoffer na al die jaren opnieuw zeer diep treft. Dat zegt de politievakbond NSPV na de beslissing van de Brusselse rechtbank.
(Archieffoto proces)

De moordenaar krijgt een schadevergoeding van 2.500 euro omdat hij in de gevangenis een streng veiligheidsregime moest ondergaan, zonder dat hij daartegen in beroep kon gaan. De andere 2.500 euro is een vergoeding voor de schending van zijn taalrechten.

"Een gevangene heeft uiteraard recht op een menswaardige behandeling, maar het is pijnlijk dat zo iemand 5.000 euro van de staat krijgt, terwijl agenten die het slachtoffer zijn van geweld vaak jaren moeten wachten om een euro schadevergoeding te krijgen", reageert de NSPV.

ACV Politie vindt het "ongehoord dat aan dergelijke criminelen schadevergoedingen worden toegekend". Sypol.be begrijpt dan weer niet dat de Belgische staat geen beroep tegen het vonnis heeft aangetekend waardoor het dus definitief is geworden en er een uitbetaling moet gebeuren.

ACOD Politie geeft geen commentaar op de uitspraak van de rechter, "die gerespecteerd moet worden".