"Ooit had ik hoogtevrees, maar die angst is verdwenen"

De Russische Spiderman wordt hij genoemd en die bijnaam komt niet zomaar uit de lucht gevallen voor Kirill Oreshkin. Vallen heeft hij tot dusver gelukkig nog niet gedaan, maar met de risico's die hij keer op keer neemt, is dat niet denkbeeldig. "En zeggen dat ik ooit hoogtevrees had", zegt de man in een nieuw filmpje.

"Die angst is nu verdwenen", aldus Oreshkin. "Als ik zeker ben over mijn grip, dan heb ik helemaal geen angst." Om die woorden kracht bij te zetten, heeft hij voor de website Vocativ een nieuwe stunt uitgehaald. Zonder beveiliging gaat hij aan de rand van een hoog gebouw hangen. Op een bepaald moment doet hij dat zelfs met één hand, zoals u in het filmpje onderaan kunt zien.

"Het gebruik van veiligheidsriemen verandert iets", vindt de Spiderman. "Dan gaat niemand erkennen dat je iets levensgevaarlijk hebt gedaan." Waaraan hij toevoegt dat hij beseft dat wat hij doet, wel degelijk erg gevaarlijk is.

Zijn liefde voor de hoogte begon in 2008. Eerst was hij nog tevreden met simpele daken van huizen in de buurt, maar daar heeft hij zijn hoogtehonger nu niet meer mee gestild. "Ik hou er echt van. Ik kijk en bestudeer graag steden vanuit verschillende oogpunten."

Oreshkin heeft online een stevige fanbasis uitgebouwd. Die zien hem selfies nemen op duizelingwekkende hoogtes, vanop de ene na de andere wolkenkrabber. "Mijn hoogste gebouw tot dusver is de Moksou Mercury City Tower", aldus de Rus. Met een hoogte van 338 meter is dat een van de daken van Europa. "Wat ik zoal voel als ik dat doe? Niets bijzonders. Ik probeer twee dingen te doen: mijn lichaam strak houden en in leven te blijven", besluit de Rus.

lees ook