"Samenwerken met FN? Volkomen onvoorstelbaar"

Het theaterfestival van Avignon zal de stad verlaten als het extreemrechtse Front National daar volgende zondag ook de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen wint en de burgemeester levert. Dat heeft de directeur van het festival gezegd.

Het extreemrechtse Front National was afgelopen weekend de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. Onder andere in de Zuid-Franse steden Avignon, Perpignan, Béziers, Fréjus en Tarascon staat de partij op kop na de eerste ronde.

In Avignon behaalde het FN in de eerste ronde 29,63 procent stemmen, net iets meer dan zijn grootste rivaal de PS (29,54 procent). Als de partij ook ook volgende zondag de grootste is en de burgemeester levert, dan dreigt het prestigieuze theaterfestival dat iedere zomer plaatsvindt de stad te verlaten.

"Dan zal er niets anders opzitten dan te vertrekken", zegt festivaldirecteur Olivier Py. "Ik zie me niet samenwerken met een FN-stadsbestuur. Dat lijkt me volkomen onvoorstelbaar."