Devilca failliet: 65 werknemers verliezen hun job in Paliseul

De directie van Devilca, een machinebouwbedrijf uit Paliseul, in de provincie Luxemburg, is failliet verklaard door de handelsrechtbank van Charleroi. Vijfenzestig werknemers verliezen hun job. Het bedrijf is een onderdeel van de Wagner-groep uit Charleroi.

Devilca verkeerde in moeilijkheden sinds de crisis in 2008 losbarstte. Vorig jaar werd het bedrijf onder gerechtelijke bescherming geplaatst. Devilca slaagde er wel nog in om enkele nieuwe kleine contracten binnen te halen. Maar de belangrijkste klant, Caterpillar, aan wie reservoirs werden geleverd, kondigde eind 2013 aan dat het voortaan ging samenwerken met andere leveranciers.

De werkzaamheden in onderaanneming voor Caterpillar waren goed voor 90 procent van de orders. "Deze grote groep, met zijn logica, maakte na jaren van samenwerking zijn beslissing kenbaar met een eenvoudige brief, als een gangster", zei Serge Carême, regionaal secretaris van ABVV Metaal.

Een van de oplossingen om het faillissement te vermijden, was het vinden van een overnemer. "Met meer dan zestig bedrijven werd contact opgenomen, maar zonder resultaat", zegt de vakbondsverantwoordelijke. "Gedurende deze periode gedroeg het personeel zich zeer waardig door voort te blijven werken. Maar vandaag zijn een zestigtal families getroffen, en dit in een regio waar de mogelijkheden om te werken in deze sector niet enorm zijn."