Doodstraf voor 529 leden van Moslimbroederschap in Egypte

In Egypte zijn vanmorgen 529 leden van de verboden Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Ze stonden onder meer terecht voor de moord op een politieagent en het aanvallen van een politiekantoor. Het Egyptische leger, dat de macht in handen heeft, treedt met harde hand op tegen de Moslimbroederschap sinds president Mohammed Mursi werd afgezet in augustus vorig jaar.
(Archieffoto)

De rechtbank sprak de straffen vanmorgen uit na amper twee sessies. De advocaten van de verdachten zeggen dat ze geen kans gekregen hebben om hun cliënten te verdedigen.

In totaal stonden 545 aanhangers van de Moslimbroederschap terecht. Ze werden beschuldigd van moord op een politieagent, poging tot doodslag op twee andere agenten en het bestormen van een politiekantoor. Ruim 150 beschuldigden waren aanwezig in de rechtbank, de rest werd bij verstek veroordeeld. 16 mensen werden vrijgesproken.

De veroordeelden maakten deel uit van een groter proces tegen meer dan 1200 aanhangers van de Moslimbroederschap, na geweld in augustus in Minya, ten zuiden van Caïro. Dinsdag moeten nog 700 anderen voor de rechter verschijnen, onder wie verschillende leiders van de Moslimbroeders. De meesten van hen zouden nog op de vlucht zijn.

De veroordeling is nog niet definitief. De veroordeelden kunnen nog allemaal in beroep gaan tegen het vonnis.