Ebolavirus steekt nu ook grens met Liberia over

In het West-Afrikaanse land zijn zes besmettingen met het gevaarlijke ebolavirus vastgesteld. Vijf van de zes patiënten zijn al overleden. Het ebolavirus is opgedoken in de buurt van de grens met Guinée, waar de voorbije dagen al 61 mensen zijn overleden aan de gevolgen van ebola.

De kinderrechtenorganisatie Unicef waarschuwt voor een epidemie. Het ebolavirus is intussen ook opgedoken in de Guinese hoofdstad Conakry. "In Guinee, een land met een zwakke medische infrastructuur, kan een dergelijke uitbraak verschrikkelijk zijn", zegt Unicef-vertegenwoordiger Mohamed Ag Ayoya.

Volgens de Guinese autoriteiten dook het virus vorige maand op in het zuiden van het land.

Het ebolavirus veroorzaakt hoge koorts en inwendige bloedingen. In 90 procent van de gevallen is de ziekte dodelijk. Er bestaat geen enkele inenting of een therapie.

De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is met een noodinterventie in de zuidelijke regio's van Guinée begonnen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie stuurt experts. Meer dan 30 ton geneesmiddelen is onderweg naar Guinée.

Ebola werd voor het eerst vastgesteld in 1976 in het toenmalige Zaïre, vandaag Congo, aan de rivier Ebola. Het virus duikt geregeld op in afgelegen dorpen in Centraal-Afrika.