Ed Fox overleden aan lymfoomkanker

Ed Fox, de Britse partner van Humo-journaliste Katrien Depecker, is overleden aan lymfoonkanker. Zijn enige redding zou een geschikte stamceldonor geweest zijn, maar die werd uiteindelijk niet gevonden.

Begin dit jaar kwam het verhaal van Ed in de media. Ed Fox leed aan een uitzonderlijke en levensbedreigende vorm van lymfoomkanker. De kans om een geschikte stamceldonor te vinden was 1 op 50.000. Katrien Depecker wist meer dan 8.500 Belgen te overtuigen om zich te laten registreren als donor, maar toch werd er geen geschikte match gevonden.

De lacunes in het beleid werden wel blootgelegd. Zo kost de screening van een potentiële donor 400 euro. De Belgische overheid heeft een budget om jaarlijks 2.000 donoren te analyseren, maar dat aantal is de voorbije jaren altijd groter geweest. Het Rode Kruis paste daarom noodgedwongen bij.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft intussen aan tafel gezeten met het Rode Kruis en het Riziv. "Zowel het Rode Kruis als wij engageren zich om iedereen die zich als donor aanmeldt ook werkelijk te analyseren", zegt haar woordvoerster Kathleen Sottiaux in De Morgen.