Groeiende onrust bij landbouwers over prijzendruk Albert Heijn

Er is groeiende ongerustheid bij land- en tuinbouwers over de stijgende prijzendruk op voedingsproducten. Ze wijzen met de vinger naar de Nederlandse supermarktreus Albert Heijn.

Asperges aan 6 euro per halve kilo, terwijl de veilingprijs 8 euro bedraagt. Rundsgehakt aan 28 procent korting. Kipfilet aan 50 procent korting. De laatste weken regent het enorme kortingen bij verscheidene supermarkten.

Kortingen die ook Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn opgevallen. De reden zoekt hij onder meer bij Albert Heijn, dat door zijn komst naar België de prijzen doet dalen bij de andere supermarkten in de buurt. "Er is ongerustheid bij de landbouwers. Ze vrezen dat als Albert Heijn nog meer groeit, we in een neerwaartse spiraal zullen terechtkomen. Leveranciers worden onder druk gezet door de warenhuizen om hun prijzen te verlagen, en ze durven niet weigeren uit schrik afzet te verliezen."

Hetzelfde is te horen bij de Boerenbond. "Er is inderdaad groeiende ongerustheid bij landbouwers. Het wordt voor hen steeds moeilijker om een correcte prijs te krijgen voor hun producten. De situatie is niet langer houdbaar", waarschuwt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe. "Alle supermarkten doen het", zegt ze over de grote kortingen. "Maar wij vinden het helemaal niet kunnen dat voeding wordt gebruikt als lokmiddel."