Handelaars krijgen compensatie na storing betaalterminals

Worldline, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer, gaat handelaars compenseren voor de schade die ze geleden hebben rond Kerstmis. Op 23 december, één van de drukste winkeldagen van het jaar, liet het systeem het enkele uren afweten.

Als tegemoetkoming zullen handelaars dit jaar en volgend de zaterdag voor Kerstmis geen transactiekosten moeten betalen.

Karel Van Eetvelt van middenstandsorganisatie Unizo noemt de compensatie symbolisch. Hij vindt het vooral belangrijk dat Wordline voortaan sneller overschakelt op backup-systemen. "Je moet ervan uitgaan dat de handelaars voor die twee zaterdagen waar handelaars niet moeten betalen voor die transacties, een tegemoetkoming van om en bij de 50 euro zullen krijgen", zegt Van Eetvelt. 

De totale compensatie kost Worline zo'n 5 miljoen euro. Eind vorig jaar becijferde het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dat de verstoring van het elektronisch betaalverkeer de handelaars 51 miljoen euro heeft gekost.