Minder bestuurders betrapt bij Wodca-acties in Antwerpen

De provincie Antwerpen heeft de cijfers bekendgemaakt van de Wodca-controles die vorig jaar werden georganiseerd. Het aantal bestuurders dat werd betrapt op te snel rijden, daalde met een 25 procent. Het aantal bestuurders dat dronken achter het stuur zat, daalde eveneens.

De jaarcijfers van de zogenoemde Wodca-acties in de provincie Antwerpen, waarbij de politie alcohol- en snelheidscontroles uitvoert, geven een dalende tendens aan.

Wat meteen opvalt, is dat er bij de controles minder bestuurders betrapt werden op te snel rijden. Zo'n 11.000 in 2013 tegenover bijna 15.000 in 2012, een daling met zo'n 25 procent. Er werden wel 98 rijbewijzen ingetrokken. Dat zijn er 7 meer dan het jaar voordien.

In totaal moesten vorig jaar ook 140.000 bestuurders blazen. 5.600 bestuurders hadden te veel gedronken. Ook dat is een daling in vergelijking met 2012. "Ik denk dat het maatschappelijk minder aanvaard wordt om onder invloed te rijden", stelt gouverneur Cathy Berx. "En dat is wat we ook moeten bekomen. Een hoge pakkans en sanctie en het laten doordringen dat het onaanvaardbaar is om je zo in het verkeer te begeven".