Obama en Rutte spreken pers toe voor "De nachtwacht"

De Amerikaanse president Barack Obama en de Nederlandse premier Mark Rutte hebben in Amsterdam in het Rijksmuseum voor het schilderij "De nachtwacht" van Rembrandt de pers toegesproken. Obama en Rutte hebben tijdens een privé-gesprek onder meer over Oekraïne, Syrië en Iran gepraat.

Premier Rutte had het tijdens de persconferentie over de historische banden tussen Nederland en de VS. Voor Rutte, die historicus is, was het een bijzonder moment. Volgens hem is vriendschap de basis voor de relatie tussen Nederland en de VS. Obama bedankte Nederland voor de gastvrije ontvangst. Het is zijn eerste bezoek aan Nederland. "De nachtwacht" van Rembrandt omschreef hij als "veruit de mooiste achtergrond" waarvoor hij ooit een persconferentie heeft gegeven.

Obama feliciteerde de Nederlanders met hun resultaten tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Hij prees Nederland voor zijn inzet voor de NAVO en verwees daarbij onder meer naar de Patriot-raketinstallaties in Turkije en de missie in Mali.

Rutte en Obama hadden het ook kort over de situatie in Syrië. De Amerikaanse president bedankte Nederland voor de hulp bij het ontmantelen van de chemische wapens in Syrië. Hij sloot af met een "dankuwel" in het Nederlands. Na de persconferentie is Obama in zijn helikopter naar Den Haag vertrokken waar hij de nucleaire top zal bijwonen.

Obama vanochtend geland op Schiphol

De Amerikaanse president Barack Obama is vanochtend op Schiphol aangekomen.

Het platform waar het vliegtuig van Obama landde, werd zwaar bewaakt, onder meer door de elite-eenheid BSB (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten) van de Nederlandse marechaussee. Ook pantservoertuigen van de marechaussee en honden die explosieven kunnen opsporen, waren paraat voor de veiligheid van Obama.

De helikopters voor het vervoer van de Amerikaanse president zijn afgeschermd door bewakers van de Secret Service, de eigen bewakingsdienst van Obama.

Vanmiddag begint de nucleaire top in het World Forum in Den Haag. Vanavond volgt dan nog een staatsdiner met het Nederlandse koninklijke paar. Morgenavond komt Obama naar België.