Oekraïne trekt alle militairen terug uit de Krim

Oekraïne trekt al zijn militairen terug uit de Krim. Dat heeft president Oleksandr Toertsjinov aangekondigd in het parlement. Volgens de president zijn er "bedreigingen voor het leven en de gezondheid van het militaire personeel en hun families". Russische troepen namen vanmorgen nog een Oekraïense legerbasis in op de Krim.

Toertsjinov (foto) sprak vanmorgen het parlement toe. Hij zei dat de beslissing om de militairen terug te trekken genomen is naar aanleiding van "bedreigingen voor het leven en de gezondheid van het militaire personeel en hun families".

"De nationale veiligheids- en defensieraad heeft het ministerie van Defensie opgedragen de militaire eenheden die zich op de Krim bevinden, elders in te zetten", verklaarde Toertsjinov.

Met de aankondiging verandert Kiev het geweer van schouder. Eerder hadden de Oekraïense autoriteiten de soldaten op de Krim nog de toestemming gegeven het vuur te openen om hun basissen te beschermen. Volgens de vicepremier van de Krim, Roestam Temirgalijev, zijn de Oekraïense soldaten ofwel overgelopen naar de Russen ofwel op weg naar het Oekraïense vasteland.

Russische en pro-Russische troepen hebben de voorbije weken al grotendeels de macht overgenomen op de Krim. De meeste militaire basissen en een deel van de vloot zijn al in hun handen. Vanmorgen nog werd een marinebasis ingenomen, waarbij ook lichte pantservoertuigen en helikopters ingezet werden. Zestig tot tachtig Oekraïense soldaten zijn opgepakt. Twee militairen zouden gewond zijn geraakt.

AP2014