Online is het vermiste vliegtuig al lang "gevonden"

De laatste dagen duiken er meer en meer berichten op dat er mogelijk brokstukken zijn ontdekt van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines. Of de door verschillende satellieten ontdekte brokstukken daadwerkelijk van Vlucht MH370 komen, is evenwel nog niet zeker. Van die onzekerheid maken enkelingen gretig gebruik om u om de tuin te leiden.

Sinds het nieuws van het verdwenen vliegtuig bekend werd gemaakt, duiken er op tal van sociale media valse accounts op van wereldbekende nieuwsorganisaties. Door de snelheid van het medium wordt er vooral gekeken naar wat dat account zegt, veel meer dan wie er achter zit. En zo krijg je op Twitter bijvoorbeeld verschillende accounts die zogezegd toebehoren aan CNN. Enkele voorbeelden: @ReaICNN, @OfficiallCNN, @OfficiaICNN, @OfficiaI_CNN and @OFFICIALCNN_.

Op het eerste zicht zijn dat officiële accounts van CNN. Dus als daar wordt vermeld dat het vliegtuig gevonden is, dan zijn er altijd wel mensen die dat geloven. Een van die valse berichten - onderaan deze alinea - werd bijvoorbeeld 2.000 keer geretweet. Dat het vluchtnummer in die tweet zelfs niet klopt, lijkt voor al die mensen van geen tel.

Op Facebook deed een tijdje geleden een filmpje de ronde waarop het vermiste vliegtuig te zien zou zijn. Wie dat filmpje vervolgens zelf deelde, kreeg zonder het te weten een virus op zijn computer.

Op nog een andere account - met alweer CNN als dankbaar slachtoffer - worden twee zaken met elkaar verwisseld. Zo toont de (eveneens vlot verspreide) tweet een foto van de US Airways Vlucht 1549 die in 2009 in de Hudson River was terechtgekomen.

Niet alleen op Twitter wordt gepoogd u om de tuin te leiden, ook op andere manieren wordt dit geprobeerd. Onderstaande foto (links) werd kort na de verdwijning vlot verspreid. Het bleek evenwel het werk van Photoshop, zoals te zien is op de originele foto rechts. Bovendien is het verdwenen vliegtuig een Boeing en geen Airbus.

lees ook