Opnieuw mogelijke brokstukken van vermiste Boeing gespot

De bemanningen van een Chinees militair vliegtuig en een Australisch verkenningsvliegtuig hebben mogelijke brokstukken zien drijven van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat gebeurde tijdens een verkenningsvlucht boven het zuiden van de Indische Oceaan. In de regio wordt intensief gezocht nadat er al eerder mogelijke brokstukken waren gespot.
AP2014

Eerst was er sprake van één object, maar het Chinese staatspersagentschap Xinhua heeft het nu over twee "relatief grote" objecten en "vele kleinere witte voorwerpen verspreid over een gebied van verschillende kilometers". Ze zijn opgemerkt door de bemanning van een Chinees militair vliegtuig.

De Chinezen hebben de locatie van het mogelijke brokstuk doorgegeven aan het Australische commandocentrum dat de zoekactie coördineert. De Australiërs zullen de objecten proberen te lokaliseren, zo hebben ze laten weten.

De bemanning van een Australisch verkenningsvliegtuig heeft ondertussen nog andere mogelijke wrakstukken van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines ontdekt. Eén object is rond en groen, een ander is rechthoekig en oranje gekleurd.

De objecten zijn gespot in het zoekgebied in de Indische Oceaan waar momenteel intensief wordt gespeurd naar brokstukken. het gebied ligt zo'n 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. De zoekactie is momenteel toegespitst op dat gebied omdat Australische en Chinese satellieten er mogelijke brokstukken hebben gespot.

Verschillende landen zetten vliegtuigen in om te helpen bij de zoekactie. Naast China gaat het onder meer om Japan, de VS en Nieuw-Zeeland. Een Australisch schip is al ter plaatse en verscheidene Chinese schepen zijn op weg naar de regio. De VS stuurt ook een speciaal schip dat de zwarte doos van het toestel kan lokaliseren. Het is echter nog niet zeker dat de opgemerkte objecten effectief van de Boeing 777 zijn, die nu al vermist is sinds 8 maart.

Door Franse satelliet ontdekte objecten "buiten zone zoekactie"

De drijvende objecten die gisteren door een Franse satelliet in het zuiden van de Indische Oceaan zijn ontdekt, bevinden zich buiten de zone waar gezocht wordt naar de vermiste Boeing. Dat heeft de Australische vicepremier Warren Truss intussen meegedeeld.

Maleisië kondigde gisteren aan satellietgegevens van Frankrijk te hebben gekregen, die wezen op objecten in het belangrijkste zoekgebied, op ongeveer 2.500 kilometer van de kust van Australië. Volgens Truss bevinden die objecten zich op 850 kilometer ten noorden van het zoekgebied.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken verduidelijkte dat het om "radarecho's van een satelliet" ging en er nog geen beelden voorhanden zijn. "Het is niet de meest waarschijnlijke plaats, maar we moeten alle mogelijkheden onderzoeken", besluit de Australische minister over de Franse vondst.

Toestel van Malaysia Airlines moet noodlanding maken

Een ander toestel van Malaysia Airlines heeft vannacht een noodlanding moeten maken in Hong Kong. Vlucht MH066, die onderweg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, werd afgeleid naar de Chinese stad nadat de hoofdgenerator was uitgevallen. Het toestel kon zonder problemen landen en niemand raakte gewond.