Oud-president Carter ruilt computer voor pen en papier

"Als ik wil communiceren met buitenlandse staatshoofden, dan schrijf ik een brief en verstuur ik die brief met de post, zoals vroeger." Dat zijn de woorden van Jimmy Carter, de 39e president van de Verenigde Staten. In een interview met NBC beweert de oud-president dat zijn elektronische communicatie wordt gecontroleerd door de NSA.
AP2013

In datzelfde interview met Andrea Mitchell op NBC heeft Carter kritiek op de gang van zaken bij onder meer de NSA. "De wijze waarop er inlichtingen worden verzameld, is extreem geliberaliseerd. De inlichtingendiensten maken misbruik van het argument dat die informatie van cruciaal belang is voor de binnenlandse veiligheid."

Ook de politieke situatie in de Krim kwam kort aan bod in het gesprek. "Er moet een gezamenlijke internationale inspanning tegen Poetin komen", zegt Carter. Op de vraag of Barack Obama hem om raad vraagt, antwoordt de 39e president negatief. "Jammer genoeg is het antwoord neen, maar vorige presidenten hebben mij wel gebeld."