Proces over moordpoging op ex-vriendin van start in Tongeren

In Tongeren is het assisenproces begonnen tegen een 25-jarige man die zijn ex-vriendin probeerde te vermoorden. Hij schoot haar van dichtbij twee keer in het hoofd. Het proces lag meteen een tijdlang stil omdat de verdediging vindt dat de beschuldigde geen eerlijk proces krijgt.

De 25-jarige Davy S. staat terecht voor de moordpoging op zijn 19-jarige ex-vriendin Didi Swiers in Hasselt. Hij schoot haar in de rug, in het gezicht en door het achterhoofd, maar zij overleefde de aanslag van 23 juli 2012. De verdediging wierp meteen procedureproblemen op en vroeg het proces op te schorten. Om het hof daarover standpunt te laten innemen, lag het proces al meteen een tijdlang stil.

Het dossier veroorzaakte twee jaar geleden heel wat ophef door een procedurefout, waarna de beklaagde in het najaar van 2012 vrijgelaten werd. Zijn hechtenis voor moordpoging was door de raadkamer verlengd met drie maanden, terwijl dat met één maand moest gebeuren. Hij werd op 26 september 2012 noodgedwongen vrijgelaten, omdat zijn verdere aanhouding onwettig was.

Didi Swiers diende via haar raadsman Steve Geerdens (kleine foto) op 1 oktober 2012 een klacht met burgerlijke partijstelling in, waarna de beklaagde opnieuw aangehouden werd. Die klacht ging over bedreiging, slagen, verkrachting en vrijheidsberoving. Davy S. is voor verkrachting en vrijheidsberoving buiten vervolging gesteld.

Jan Swennen, de advocaat van de beschuldigde, is van mening dat de strafvordering onontvankelijk verklaard moet worden. "Die klacht met burgerlijke partijstelling is gebeurd na inzage van het dossier over de moordpoging en die toestemming tot inzage van het dossier was niet volgens de regels gebeurd. Ik meen dat de klacht met burgerlijke partijstelling onontvankelijk is", aldus Swennen, die ook nog verwees naar bepaalde persartikels.

Geerdens verweerde zich door te zeggen dat de klacht gebaseerd was op feitelijke info van Didi Swiers zelf, die de slagen aan den lijve had ondervonden. Er is nog een onderzoek lopende wegens vermeende schending van het beroepsgeheim van advocaat Geerdens na onregelmatige inzage van het dossier over de moordpoging en dat dossier over het beroepsgeheim ligt nog op het bureau van de Hasseltse procureur des konings.

Door de opgeworpen argumenten meent meester Swennen (tweede foto) dat het proces opgeschort moet worden. "Dat betekent dat wij hier allemaal, ook Davy S., gewoon buiten wandelen. Ik deel het standpunt van de verdediging uiteraard niet. Er zijn inderdaad dingen gebeurd, die me de wenkbrauwen deden fronsen, zoals een onderzoeksrechter die de regels over inzage van het dossier niet naleeft. Dat had niet mogen gebeuren", aldus Boyen, die dus meent dat het proces wel verder kan.

Volgens advocaat Geerdens had hij de dossierinzage niet nodig om de klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen. Hij vindt dat de verdediging bezig is met spijkers op laag water te zoeken. Het hof veegde de procedure-argumenten uiteindelijk van tafel, waardoor het proces gewoon voortgaat. Davy S. riskeert 30 jaar cel. Een uitspraak wordt volgende week verwacht.