S&P verlaagt rating van Brazilië tot net geen "junk"

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de rating van Brazilië met een stap verlaagd tot BBB-. Dat is net geen "junk status", maar het is wel een fikse waarschuwing.
AP2010

Het zijn harde tijden voor de groeilanden en dan vooral voor BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Enkele jaren geleden leken die nog de wereldeconomie over te nemen, maar het voorbije jaar is er flink wat zand in de groeimachines gekomen.

Vandaag heeft Standard & Poor's de status van Brazilië met een stap verlaagd tot BBB-. Dat is net boven de lijn die kredietwaardigheid scheidt van "rommel". S&P geeft Brazilië nog wel de outlook "stabiel" mee, wat doet vermoeden dat er niet meteen een verdere daling zit aan te komen.

Concreet wijst S&P op de zwakke economische groei, gekoppeld aan budgettaire moeilijkheden. Vorig jaar heeft Brazilië een begrotingstekort van 3,2% van het bruto binnenlands product opgetekend en dit jaar zou dat verder oplopen tot 3,9%. Dat is niet rampzalig, maar was wel een teleurstelling omdat de regering haar eigen begrotingsdoeleinden niet meer lijkt te willen halen. 

De schuld van Brazilië ligt nu op 35% van het bbp. Dat is een habbekrats in vergelijking met vele andere landen, maar het percentage stijgt wel erg snel. In augustus vorig jaar bedroeg die schuld nog 33,8% van het bbp.

De economische groei is vorig jaar teruggevallen tot 2,3%. Enkele jaren geleden was dat nog 7%. Dit jaar wordt een groei van maximaal 1,8% verwacht en 2% voor 2015.

De voorbije maanden stroomt massaal kapitaal weg uit Brazilië en de munt de real staat onder zware druk.