Schauvliege weigert milieuvergunning nertsenkwekerij

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft de milieuvergunningsaanvraag voor de bouw van de grootste nertsenkwekerij van Vlaanderen geweigerd. Ze gaat daarmee in tegen de West-Vlaamse deputatie, die wel een vergunning verleende.

De NV Ghesquiere wilde een kwekerij voor 161.200 nertsen exploiteren. De provincie gaf een vergunning voor 110.000 dieren. Maar dat bleef tegen de zin van omwonenden, het stadsbestuur van Wervik, Gaia en Natuurpunt Wervik, die in beroep gingen.

"De exploitant toont volgens Schauvliege onvoldoende aan dat de geur- en ammoniakemissies voor de nabije omgeving tot een aanvaardbaar niveau zullen worden beperkt", klinkt het. De cijfers die werden gegeven waren niet representatief, vond de minister.

"Bovendien is de schaal van de geplande beroepsactiviteit dermate groot dat de bijkomende hinder voor de buurt niet vergelijkbaar is met deze van het bestaande tuinbouwbedrijf Ghesquiere en de andere agrarische land- en tuinbouwbedrijven in de buurt", besluit ze.

"Goed nieuws", opent burgemeester van Wervik Youro Casier (SP.A). "Er was heel wat verzet. We hadden 2.000 bezwaren en er was enkele maanden geleden nog een optocht met 1.500 deelnemers. Niemand in Wervik stond achter de komst van de kwekerij. Die zou geur-, lawaai- en mobiliteitshinder opleveren, maar ook een gevaar betekenen voor ons natuurgebied, mochten enkele nertsen ontsnappen. We zijn blij met de beslissing van de minister", besluit hij.