VAF is bezorgd over het voortbestaan van Cinema Lumière

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is bezorgd over het voortbestaan van Cinema Lumière in Brugge. Dat laat de vereniging weten in een persbericht. De bioscoop dreigt naar eigen zeggen te verdwijnen door een conflict met de uitbater van het café waarmee de bioscoop het pand deelt.

Cinema Lumière is samen met het café gehuisvest in het gebouw De Republiek. Het gebouw is een erfpacht van de stad Brugge aan De Korrelatie, die het gebouw beheert. De Korrelatie wil 3 miljoen euro investeren voor de renovatie van het gebouw en de creatie van extra ruimte. Het project, dat ondersteund wordt vanuit de stad, kreeg zelfs een toelage van 1 miljoen euro. Omwille van die plannen besliste De Korrelatie om het huurcontract met Koyot, de uitbater van het café, dat afliep op 31 december 2012, niet te verlengen.

Koyot vocht die beslissing aan en kreeg begin maart van de rechter gelijk, waardoor het handelshuurcontract verlengd werd met negen jaar. Samen een oplossing uitwerken, zit er niet in omdat Koyot volgens de vzw de meest elementaire regels rond ethische bedrijfsvoering met de voeten treedt.

"Efficiëntie waarmee stadsbioscopen gerund worden optimaliseren"

Cinema Lumière zegt dat het volledige restauratieproject daarmee op de helling komt te staan en vindt dat het niet in het gebouw kan blijven aan de huidige omstandigheden. De werking van de bioscoop wordt binnen dit en anderhalf jaar onmogelijk, klonk het.

Het VAF vreest dat het risico op een verschraling van het filmaanbod in Brugge daarbij reëel is. "Wat met Cinema Lumière dreigt te gebeuren, toont de noodzaak aan om de efficiëntie waarmee stadsbioscopen gerund worden te optimaliseren", zegt VAF directeur-intendant Pierre Drouot. "Het gaat hier onder andere over het creëren van een sterk community-gevoel waarbij de relatie tussen bioscoop en horeca een niet onbelangrijke rol in het globale concept speelt."

De komende maanden wordt op zoek gegaan naar een ander gebouw. Cinema Lumière blijft zeker tot eind 2014 open.