Vermiste vliegtuig is neergestort in Indische Oceaan

De vermiste Boeing van Malaysia Airlines is neergestort in het zuiden van de Indische Oceaan. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak laten weten op een persconferentie. "Met intens verdriet en spijt moet ik u zeggen dat vlucht MH370 in de oceaan is geëindigd", zei hij.

De plaats waar het vliegtuig zou zijn neergestort, is bepaald aan de hand van een nieuwe analyse van satellietgegevens. De Britse overheidsinstelling die vliegtuigongelukken onderzoekt heeft alle gegevens -niet alleen foto's, maar ook radioboodschappen- nog eens nagekeken.

Die nieuwe analyse toont aan dat het toestel nog uren is doorgevlogen. Niet naar Peking, zoals de bedoeling was, maar over de zuidelijke corridor van de Indische Oceaan. Het werd voor het laatst gezien ten westen van Perth (Australië), ver van enige landingsmogelijkheid.

In dat gebied wordt momenteel gezocht. De afgelopen uren zijn verschillende meldingen binnengekomen van vliegtuigen die brokstukken hebben gezien die wellicht afkomstig zijn van de Boeing.

Familieleden storten in voor lopende camera's

De families van de passagiers en de crew, die verblijven in een hotel in Peking, werden voor de start van de persconferentie op de hoogte gebracht door de luchtvaartmaatschappij.

Ze kregen te horen "dat wij nu moeten aannemen dat vlucht MH370 verloren is en dat er geen overlevenden zijn".

Tijdens zijn persconferentie riep de Maleisische premier de media op om de privacy van de familieleden te respecteren. "Voor hen zijn het hartverscheurende weken geweest".

Zijn oproep was niet zonder reden, want in het hotel in Peking waar de verwanten wachtten op nieuws, kwam het tot tumult tussen familieleden en verslaggevers.

Woedende familieleden gingen tekeer tegen medialui die de zaal hadden belegerd waar ze het schokkende nieuws hadden gekregen. Enkele door emoties overmande familieleden werden achtervolgd door reporters en stortten in voor de lopende camera's. Sommigen moesten met ziekenwagens afgevoerd worden.

"We blijven antwoorden zoeken op de vragen die openstaan"

Met de officiële mededeling in Kuala Lumpur komt er een einde aan wekenlang gespeculeer over het lot van de Boeing 777. Het vliegtuig verdween twee weken geleden tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Er waren 239 passagiers, vooral Chinezen, en bemanningsleden aan boord.

Toch bestaat er nog altijd veel onduidelijkheid over de crash. De luchtvaartmaatschappij liet weten dat de zoekactie naar het toestel in elk geval blijft doorlopen "omdat we antwoorden zoeken op de vragen die blijven openstaan."

Sinds het moment dat het vliegtuig van de radar verdween, zijn er regelmatig meldingen geweest over mogelijke resten van het toestel, maar tot nu toe is er niets gevonden.

De Maleisische premier zal morgen opnieuw een persconferentie geven met meer details over de ramp.