VS versterkt jacht op Kony

De Verenigde Staten zetten de jacht op Joseph Kony verder en sturen 150 speciaal getrainde militairen en vier vliegtuigen naar Oeganda om te assisteren bij de zoektocht naar de gevreesde rebellenleider. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren bekend.

President Obama stuurde in 2011 al 100 militairen naar Oeganda om te assisteren bij de zoektocht naar de krijgsheer van het beruchte Verzetsleger van de Heer (LRA). Daar komen er nu dus nog eens 150 bij. Daarnaast worden ook vier transportvliegtuigen ingezet, die snel troepen kunnen vervoeren. Zo kunnen de Amerikaanse troepen sneller reageren op tips over de krijgsheer.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is al jaren op zoek naar Kony, maar voorlopig weet hij de autoriteiten steeds voor te blijven. Het LRA wordt door mensenrechtengroepen en de Verenigde Naties beschuldigd van wreedheden tegen burgers en ontvoering van duizenden kinderen, die als soldaten of seksslaven werden misbruikt.