6 jaar cel voor cannabisboer uit Diksmuide

Een cannabisboer uit Diksmuide is veroordeeld tot zes jaar cel voor het organiseren van cannabisteelt bij verschillende landbouwers in de buurt. Hij zocht boeren op die in financiële moeilijkheden zaten en overtuigde hen om een cannabisplantage op te zetten.

De veroordeelde cannabisboer is een 46-jarige landbouwer uit Vladslo. Ook een reeks andere beklaagden, waaronder de vrouw en de broer van de landbouwer, kregen strenge straffen. De man, die eerder al werd veroordeeld voor cannabisteelt, zocht landbouwers die in financiële moeilijkheden zaten en overtuigde hen om een loods te verhuren waarin vervolgens een professionele plantage werd ingericht.

Boeren uit Watou en Westouter gingen op zijn voorstel in. Toen de zaak aan het licht kwam, bleek dat de beklaagde al 13 keer had geoogst uit een areaal van in totaal 3.200 planten. De man kreeg daarvoor zes jaar cel. Zijn echtgenote moet twee jaar naar de gevangenis, zijn broer drie jaar. Een handlanger van de landbouwer, een man uit Oostende, kreeg vier jaar effectief.

De boer uit Vladslo kijkt bovendien aan tegen een verbeurdverklaring van ruim 1,3 miljoen euro, het bedrag dat de rechtbank beschouwt als de winst van de cannabisteelt. De zaak kreeg extra weerklank omdat de cannabisboer de aanzet gaf tot een strafonderzoek naar voormalig onderzoeksrechter Yves Vanmaele.

Die zou de cannabisboer in eerdere dossiers licht hebben gestraft in ruil voor smeergeld. Dat onderzoek leidde er vorige week toe dat Vanmaele officieel in verdenking werd gesteld van afpersing en heling.