80 bestuurders betrapt bij Wodca-controles samen voor rechtbank

In de Mechelse politierechtbank zijn 80 bestuurders moeten verschijnen die tijdens Wodca-acties in het arrondissement Mechelen zijn betrapt op rijden onder invloed. De beklaagden kregen een fikse geldboete, een rijverbod of beide.

Afgelopen weekend werden onder impuls van gouverneur Cathy Berx in de hele provincie Antwerpen Wodca-controles gehouden. Gewoontegetrouw organiseert de politierechtbank in Mechelen de week nadien een zogenaamde Wodca-zitting, waarin bestuurders uit vorige Wodca-acties zich moeten komen verantwoorden.

Het parket van Mechelen houdt deze Wodca-zitting bewust zo kort na een provinciale actie, om aan te tonen dat het de controle-acties van de politiediensten en het beleid van de provinciegouverneur ondersteunt. Het parket hoopt dat de boetebedragen en rijverboden die deze ochtend werden uitgesproken een afschrikkingseffect hebben bij de bestuurders.

"Het percentage bestuurders betrokken bij een ongeval na te hebben gedronken mag dan wel in de afgelopen jaren zijn afgenomen, het blijft tijdens weekendnachten relatief hoog", klinkt het in een persbericht van het Mechelse parket.

"Daarbij komt dat het risico dat jongeren betrokken geraken in een ernstig ongeval aanzienlijk hoger is wanneer ze rijden onder invloed van alcohol. Onder meer de rijervaring, de gevoeligheid voor de effecten van alcohol en de hoeveelheid alcoholverbruik zijn daarvoor een verklaring."

In 2013 stierven 4 mensen tijdens nachtelijke weekendongevallen in het arrondissement Mechelen, 24 mensen raakten zwaargewond. In het arrondissement Mechelen werden het voorbije weekend 1.769 bestuurders aan een alcoholtest onderworpen. 4,07 procent van deze bestuurders blies positief. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Daarnaast werden 5 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken op grond van een positieve speekseltest inzake drugs.