"7 personen in België mogelijk vervolgd voor Rwandese genocide"

36 in België verblijvende Rwandezen worden verdacht van oorlogsmisdaden in Rwanda. Van 7 van hen wordt de doorverwijzing van hun dossier naar assisen voorbereid. Vanwege de complexiteit van de onderzoeken zou hun zaak echter niet voor het einde van het jaar in behandeling worden genomen. Dat bericht MO.be, de website van het maandblad MO*magazine, en het wordt bevestigd door het federaal parket.

10 van de 36 dossiers bevinden zich bij de onderzoeksrechter. Naar 26 personen wordt door het parket nog een inlichtingenonderzoek verricht.

Van de 10 dossiers zijn er 4 afgerond. Ze betreffen in totaal 7 mensen. Hun dossier wordt voorbereid om naar assisen doorgestuurd te worden. Het is de Kamer van Inbeschuldigingstelling die de doorverwijzing moet goedkeuren, maar het federaal parket verwacht niet dat hun zaak dit jaar nog in behandeling wordt genomen, vooral vanwege de complexiteit van de onderzoeken.

Eric Van Der Sypt van het federaal parket bevestigt het bericht op MO.be, maar kan geen verdere commentaar kwijt.

In België is nog niemand voor genocide veroordeeld, wel voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Vier processen leidden tussen 2001 en 2009 tot acht veroordelingen. In Frankrijk werd twee weken geleden wel iemand veroordeeld voor genocide. Voor zijn aandeel in de Rwandese genocide kreeg Pascal Simbikangwa, een gewezen kapitein van het Rwandese leger, een gevangenisstraf van 25 jaar.