"Baby's hebben meer beweging nodig"

Met "Bewegende baby's hebben een stapje voor" heeft Kind&Gezin een campagne gelanceerd om ouders bewust te maken van het belang van beweging tijdens de eerste levensjaren van hun kind. Met de campagne, die deel uitmaakt van het Vlaamse actieplan Voeding en Beweging, geeft het ouders praktische tips mee om van beweging voor hun baby een dagelijkse gewoonte te maken.
Normann Hochheimer, Frankfurt

Kind&Gezin stelt vast dat ouders van jonge kinderen vaak met vragen zitten over hoe ze hun kinderen de meest gezonde start kunnen geven. "Die vragen gaan vaak over gezonde voeding. Het belang van beweging, en zeker de impact van te vaak en langdurig stilzitten, is minder bekend terrein voor ouders."

Uit onderzoek via directe observatie blijkt dat kinderen tussen 0 en 3 jaar binnen 60 procent van hun tijd nauwelijks bewegen. De stijging in het aantal zittende uren met laag energieverbruik is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht, ook bij kinderen.

Volgens Kind&Gezin hoeven ouders niet onmiddellijk aan sport te denken. "Bewegen kan altijd en overal. Wissel het speelgoed bijvoorbeeld regelmatig af, zodat je kind telkens op een andere manier kan bewegen."