"Duizenden euro's voor borstreconstructie is onaanvaardbaar"

De Vlaamse Liga tegen Kanker start met een campagne om een borstreconstructie volledig te laten terugbetalen. Nu krijgen vrouwen hun borstreconstructie meestal niet terugbetaald na een amputatie, omdat het gaat om een esthetische ingreep.

Uit een onderzoek van de Vlaamse Liga tegen Kanker in 2008 bleek dat patiënten voor een borstreconstructie met eigen weefsel tussen 800 en 3333 euro per borst uit eigen zak moesten betalen.

"Dat is onaanvaardbaar", stelt Chris Heremans van de Vlaamse Liga tegen Kanker. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat zo'n ingreep niet volledig terugbetaald wordt. Het gaat om een operatie die voor veel patiënten een belangrijk onderdeel is van het genezingsproces". Volgens de Liga levert een borstreconstructie met eigen weefsel ook een mooier resultaat op en leidt het tot minder complicaties, "wat op lange termijn goedkoper uitkomt".

Daarom start de Vlaamse Liga tegen Kanker met een campagne en wil de organisatie van zoveel mogelijk vrouwen weten wat ze hebben moeten betalen voor een reconstructie.

"Zo kunnen wij beter alles in kaart brengen", zegt Heremans. "Op die manier kunnen we een beter dossier opmaken om de overheid te overtuigen dat het probleem echt moet worden opgelost."

Wie wil reageren, kan terecht op kankermeldpunt.be.