"Ik had deze film niet kunnen maken mocht ik in België wonen"

Het is al zeven jaar geleden dat Dominique Deruddere nog een film heeft uitgebracht. Nadat hij de film "Firmin" in 2009 had afgerond, verhuisde de cineast naar Los Angeles. In Los Angeles kwam hij op het idee om een film te maken waarin duivensport een rol speelt. "Ik had "Flying home" nooit kunnen maken toen ik nog in België woonde. Ik heb hem gemaakt uit heimwee naar huis", klinkt het.

Dominique Deruddere heeft het de voorbije zeven jaren niet onder de markt gehad in de VS. "Ik was met mijn gezin verhuisd om er een Amerikaans film te draaien, maar dat is om allerlei redenen niet door kunnen gaan", aldus Deruddere. Onder meer een staking bij de scenaristenvakbond en de acteursvakbond gooide roet in het eten.

"Ik heb wel hard gewerkt en in Los Angeles kwam ik op het idee om een film waarin duivensport voorkomt te maken. Ik zag duiven vliegen in de stad en ik zag beelden van duiven uit mijn jeugd. Een Mexicaanse duivenmelker vertelde me dat het een heel internationale sport is en ik heb beslist om er film over te maken", aldus Deruddere.

"Maar het is geen film over de duivensport, maar een verhaal over de liefde dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de duivensport."

De hoofdrollen worden vertolkt door de Britse acteur Jamie Dornan en Charlotte De Bruyne. "Jamie Dornan vertolkt binnenkort de hoofdrol in de verfilming van "50 shades of grey". Dat is een geluk. Na die film zal ik hem wellicht niet meer kunnen betalen", aldus Deruddere. Charlotte De Bruyne speelt haar eerste hoofdrol in een langspeelfilm. "Ze is een geweldig goede actrice met een ongelofelijke naturel. Ze heeft haar rol iets extra's gegeven."

Deruddere is niet van plan om opnieuw in België te komen wonen. "Mijn kinderen hebben een leven opgebouwd in de VS en ik wil bij mijn kinderen blijven. Ik heb wel geleerd dat ik een Europese, Belgische en Vlaamse filmmaker ben. Een vogel zingt zoals hij gebekt is. Vandaar dat ik opnieuw een Vlaamse film heb gemaakt", besluit Deruddere.