"Sloten werken niet, camera's vallen uit"

De vakbonden van de nieuwe gevangenis van Beveren zitten woensdag met de directie rond de tafel om een aantal veiligheidsproblemen in de gevangenis te bespreken. Dat bevestigt Gino Hoppe (ACOD), algemeen secretaris voor Justitie. De vakbonden willen dat er voorlopig geen nieuwe gedetineerden bij komen.

Volgens Hoppe zijn er verschillende veiligheidsproblemen en willen de cipiers niet dat er al een nieuwe vleugel (B) opent. "Sloten werken niet, camera's vallen uit, er zijn problemen met de vereiste kledij", klinkt het. "Het gaat om problemen die naar voren kwamen in de test en die opgelost moeten worden vooraleer er gedetineerden ondergebracht worden."

De gevangenis van Beveren opende vorige week maandag. Ondertussen zijn er volgens Hoppe al tussen de 40 en 50 gedetineerden in ondergebracht. De directie zou dat aantal elke dag willen laten toenemen met tien gedetineerden, behalve op woensdagen en in de weekends. Maar de penitentiair beambten zouden eerst willen dat alle problemen opgelost zijn vooraleer er nog extra gevangenen zouden bijkomen.

"Een stakingsaanzegging is nog niet aan de orde, de vakbonden willen eerst overleggen met de lokale directie", klinkt het. En dat gebeurt normaal gezien morgen.

"Sommige personeelsleden nog niet ingewerkt"

De directrice van de nieuwe gevangenis, Els van Herck, had gehoopt dat er na een week nog geen bijzonder overlegcomité nodig moest zijn. "Maar we willen de cultuur introduceren dat we veel met elkaar in overleg treden en samenkomen", zegt ze.

Volgens de directrice zouden, naast de technische problemen, "ook een aantal nieuwe personeelsleden nog onvoldoende ingewerkt zijn". Vandaag zouden er tien gedetineerden worden ondergebracht in de nieuwe vleugel B, maar Van Herck verwacht geen problemen.