"Te snel groen licht gegeven voor Doel 3 en Tihange 2"

Er is vorig jaar te snel groen licht gegeven voor de heropstart van Doel 3 en Tihange 2. Dat zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen). Hij eist eindelijk duidelijkheid over de veiligheid van beide reactoren.

Vanavond maakte Electrabel bekend dat beide reactoren, die eerder bijna een jaar stil lagen, opnieuw vervroegd worden stilgelegd. Nieuwe tests blijken niet de verhoopte resultaten op te leveren.

"Dat gebeurt niet zomaar", verzekert Calvo. "Er zijn duidelijk problemen. Bovendien waren er eerder kritische rapporten, en waren er problemen met lekkende vaten." Er is volgens hem te snel groen licht gegeven voor de heropstart in 2013. Hij eist dat er snel duidelijkheid komt en dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) de zaak in handen neemt en volgende week in de subcommissie nucleaire veiligheid uitleg geeft.

"Het is duidelijk dat de oude nucleaire mastodonten niet kunnen instaan voor de bevoorradingszekerheid", zegt Calvo.