"U geeft de wereld een boodschap van hoop op een veiliger leven"

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft maandagavond staatshoofden, regeringsleiders en ministers die deelnemen aan de nucleaire top in Den Haag een succesvol vervolg van de bijeenkomst toegewenst.

De wereldleiders dineerden gisteravond met koning Willem-Alexander op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Ook koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zaten aan tafel.

"Door uw aller aanwezigheid hier en uw persoonlijke commitment geeft u de wereld een heldere boodschap. Een boodschap van samenwerking over grenzen heen. Een boodschap van hoop op een veiliger leven", sprak de koning de leiders toe die in Den Haag topoverleg hebben om nucleair terrorisme te voorkomen.

De meeste gasten arriveerden maandag tussen 19 en 20 uur. Maar het wachten was toen nog op de leiders van de G7-landen, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron. Die overlegden op dat moment nog in het Catshuis over de Oekraïne-crisis. Uiteindelijk was iedereen rond 20.35 uur aangekomen bij het paleis.

Koning-Willem Alexander was positief over de vorderingen om nucleair materiaal te beveiligen "Er is veel gebeurd sinds de eerste top in Washington, in 2010. Ondanks verschillen van inzicht die er zijn, ondanks de complexiteit van het onderwerp, ondanks de vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden, is het gelukt om het fundament te leggen onder een wereldwijde aanpak die de kans op nucleair terrorisme verkleint."

lees ook