Australië krijgt opnieuw Ridders en Dames

In Australië zullen opnieuw Dames en Ridders aangesteld worden, na de afschaffing van die titels in 1986. Ridder of Dame in de Orde van Australië wordt daarmee de hoogste onderscheiding in het land. Elk jaar kunnen maximaal vier mensen de titel krijgen.
AP2013
Eerste minister Tony Abbott

Australiërs die zich onderscheiden, kunnen nu ook al worden beloond met een lintje. De Orde van Australië werd in 1975 ingesteld en kent verschillende klassen. Aanvankelijk maakte de riddertitel onderdeel uit van het systeem, maar die titel werd bijna dertig jaar geleden geschrapt. Sinds die tijd is "Companion" er de hoogste onderscheiding.

Volgens eerste minister Tony Abbott, die bekendstaat als erg koningsgezind, is de onderscheiding bedoeld voor mensen met een vooraanstaande functie in het openbare leven, die daardoor nauwelijks nog een privéleven hebben.

Republikeinen reageerden negatief op de herinvoering van de riddertitel. Volgens de voorzitter van de Australische republikeinen is het een stap terug in de tijd. "Het voelt koloniaal aan en daar zijn we inmiddels toch wel overheen gegroeid."