Bedrijven en musea nabij Bozar bereikbaar

Werknemers van bedrijven binnen de veiligheidszone rond het Brusselse kunstencentrum Bozar, waar Obama woensdagavond een toespraak zal geven, zullen gewoon naar hun werk kunnen. Ook de musea, met uitzondering van Bozar, zijn open. De winkelgalerij Toison d'Or aan de Gulden Vlieslaan, tegenover het hotel waar Obama normaal logeert, is eveneens te voet bereikbaar.

Bij de bank BNP Paribas Fortis, die enkele hoofdgebouwen in de buurt van Bozar heeft, kregen de werknemers de mogelijkheid om in afspraak met de manager een dagje verlof te nemen op de dag van het bezoek. Ook telewerk is mogelijk, meldt woordvoerster Hilde Junius, maar de gebouwen zijn bereikbaar via verschillende ingangen. "Per gebouw zijn er afspraken gemaakt", klinkt het. De werknemers kregen de raad het openbaar vervoer te gebruiken.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), gelegen aan de Ravensteinstraat vlakbij Bozar, is eveneens bereikbaar, meldt woordvoerster Sofie Sine. "Iedereen komt werken." De Ravensteinstraat wordt in de namiddag, bij het bezoek van Obama, wel afgesloten, maar het VBO is via een andere ingang aan de parking bereikbaar.

De winkelgalerij Toison d'Or tegenover The Hotel, waar Obama normaal verblijft, is te voet bereikbaar via de ingangen aan de Gulden Vlieslaan en de Elsensesteenweg, meldt commercieel directeur Serge Fontaine. "Alles blijft open." Hij meldt wel dat de veiligheidsmaatregelen nu al voelbaar zijn en een impact zullen hebben op de verkoopcijfers.

De tentoonstellingen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zijn open volgens de normale uren, aldus woordvoerster Barbara Porteman. De tentoonstelling in Bozar is overdag dan weer gesloten. Vanaf 19 uur opent het kunstencentrum opnieuw de deuren. Het concert van het "KlaraFestival" vindt normaal plaats, maar start 30 minuten later, om 20.30 uur en er is geen introductie, zo staat op de Bozar-website. Bezoekers krijgen de raad tijdig te vertrekken.

Bij het Musical Instruments Museum (MIM) is vernomen dat de deuren uitzonderlijk al om 12 uur zullen sluiten. De Koninklijke Bibliotheek van België, aan de Keizerslaan, ligt al weer buiten de veiligheidszone en meldt gewoon open te zijn voor het publiek.