Bourgeois: "Raar spelletje van Pairi Daiza"

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) is verbaasd over de uitspraken van Pairi Daiza-directeur Eric Domb. Volgens hem is er geen sprake van illegale subsidies voor de Zoo van Antwerpen en Planckendael. "Ik heb de indruk dat men een raar spelletje speelt."

"Als hij het heeft over illegale subsidies, dan wil ik wel eens weten welke dat zijn", reageert Bourgeois, die als minister verantwoordelijk is voor de subsidies aan de Zoo en Planckendael, op de uitspraken van Domb.

Bourgeois zegt dat hij juridisch advies gaat inwinnen, maar dat er volgens hem geen precedenten zijn waarbij Europa steun aan dierentuinen als onrechtmatig heeft beschouwd. "Ik heb ook geen weet van een optreden van de Europese Commissie daartegen", aldus Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1.

De minister benadrukt dat de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA), de uitbater van de Zoo en Planckendael, een vzw is, die dus niet als doel heeft winst te maken. Bovendien staan er verplichtingen tegenover de subsidies, zo werkt de Zoo rond wetenschappelijke en educatieve doelen en natuurbehoud.

Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

"De Zoo is geen bedrijf"

Volgens Bourgeois vervult de Zoo die maatschappelijke opdracht op een goede manier. "De Zoo is geen bedrijf en verstoort de markt niet", luidt het. Het dierenpark in Henegouwen is een heel verschillende instelling, benadrukt hij. "Pairi Daiza is een nv, een beursgenoteerd bedrijf, dat winstgevend is en groeit."

De minister wil ook duidelijk stellen dat het bedrag van 97 miljoen aan subsidies een vertekend beeld geeft, omdat een groot deel daarvan bestemd was voor de renovatie van de Elisabethzaal, die ook beheerd wordt door de KMDA.

"Dat is een beetje minnetjes, die reactie", besluit Bourgeois, die het heeft over een "raar spelletje" bij Pairi Daiza. "Ik denk dat er in Wallonië een aantal zaken gebeuren die meer vatbaar zijn voor kritiek. Ik denk aan de luchthaven van Charleroi die veel overheidssteun krijgt. Ik denk aan bepaalde voetbalclubs."

Zoo: "Nooit confrontatie gezocht"

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde in Antwerpen (KMDA) betreurt de uitspraken van de topman van Paira Daiza. Volgens directeur-generaal Dries Herpoelaert heeft de KMDA nooit de confrontatie gezocht met het Henegouwse dierenpark.

Ook hij merkt op dat het grootste deel van de toegekende subsidies slaat op de renovatie van de Elisabethzaal in Antwerpen en dus onder het behoud van beschermde monumenten valt en dus niet meteen concurrentie vormt voor Paira Daiza. De organisatie wijst op de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. "We krijgen geld", luidt het, "maar dat is onder meer voor de restauratie en het onderhoud van de Zoo als historisch patrimonium".

De KMDA baat de Zoo van Antwerpen en het dierenpark Plankendael nabij Mechelen uit, maar ook de Elisabethzaal en een natuurpark in Geel.