Descheemaecker wordt Europese lijstduwer voor N-VA

Ex-spoorbaas Marc Descheemaecker wordt lijstduwer op de Europese lijst van de N-VA. Dat heeft de Vlaams-nationalistische partij bevestigd tegenover Belga. Marc Descheemaecker was van 2005 tot 2013 afgevaardigd bestuurder van de NMBS. Momenteel is hij voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport.

Tot nu toe werd aangenomen dat Descheemaecker van liberale signatuur was. Nochtans was hij in het verleden ook al ondervoorzitter van VEV-Voka, de Vlaamse werkgeversorganisatie.

Descheemaecker heeft een lange carrière in het bedrijfsleven achter de rug. Zo had hij belangrijke functies bij onder meer het adviesbureau McKinsey, bij Black&Decker en bij Prado. Daarna stond hij aan de leiding van de Belgische tak van het schoonmaakbedrijf ISS. 

In 2002 werd hij door spoorbaas Karel Vinck gevraagd om B-Cargo te leiden, de noodlijdende vrachtafdeling van de NMBS. Van 2005 tot 2013 stond Descheemaecker aan het hoofd van spoorwegexploitant NMBS, die samen met infrastructuurbeheerder Infrabel onder de NMBS-Holding.

Als hoofd van de NMBS kwam hij meer dan eens in aanvaring met vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) en met Jannie Haeck, het hoofd van de NMBS-Holding en oud-kabinetchef van Vande Lanotte.

Marc Descheemaecker is niet de eerste voormalige spoorbaas die zijn kans waagt in de politiek. In 2003 stapte Etienne Schouppe over naar oppositiepartij CD&V, nadat hij in 2002 als gedelegeerd bestuurder van de NMBS in aanvaring was gekomen met zijn voogdijminister Isabelle Durant (Ecolo). Schouppe stond 11 jaar aan het hoofd van de NMBS.

In de politiek deed hij het verre van slecht. in 2003 werd hij verkozen tot senator, in 2004 tot Vlaams Parlementslid. Als politicus profileerde Schouppe zich niet geheel toevallig als mobiliteitsspecialist. In 2007 schopte hij het tot interim-voorzitter van CD&V, en een jaar later werd hij staatssecretaris Mobiliteit in de regering-Leterme I.

In 2010 raakte hij niet herverkozen, maar twee jaar later werd hij toch weer gecoöpteerd senator. Voor de verkiezingen van 25 mei is Schouppe geen kandidaat meer.

lees ook