Grondwettelijk Hof: "Catalaanse referendum illegaal"

In Spanje heeft het grondwettelijke hof het Catalaanse project om een referendum te houden over onafhankelijkheid illegaal verklaard. Eerder had de conservatieve regering al hetzelfde gezegd.

De Catalaanse nationalisten in de rijkste regio van Spanje willen op 9 november een volksraadpleging houden. In januari heeft het regionale parlement in Barcelona daartoe een motie goedgekeurd.

Volgens de hoogste gerechtelijke instantie in Spanje kan een autonome regio "niet op unilaterale wijze" een referendum organiseren over haar integratie in Spanje. Met andere woorden: de toestemming van Madrid is nodig.

Volgens de peilingen zou ongeveer de helft van de Catalanen voorstander zijn van onafhankelijkheid. De nationalistische gevoelens zijn de laatste jaren enorm toegenomen, mede door toedoen van de zware economische crisis en de torenhoge werkloosheid.

In Madrid wil de overheid niks horen over onafhankelijkheid en ook bij de Europese Unie is men niet erg ingenomen met al dat nationalisme. Een onafhankelijk Catalonië zou ook nationalisten in bijvoorbeeld Baskenland en Schotland op ideeën kunnen brengen.