Inwoners Franse Bray-Dunes willen af van Vlaamse bouwpromotoren

In het Franse kustplaatsje Bray-Dunes is een actiegroep opgericht tegen de Vlaamse bouwpromotoren die nieuwe appartementen willen neerpoten in het dorp. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

In het Franse kustplaatsje Bray-Dunes, dat tussen Duinkerke en De Panne ligt, is nog geen sprake van massatoerisme. En dat willen de bewoners zo houden. Zij zien de Vlaamse bouwpromotoren, die met een tiental bouwprojecten bezig zijn in het dorp, niet graag komen. Een 300-tal mensen hebben zich daarom verenigd in de actiegroep "Collectif Bray-Dunes".

"We protesteren tegen de betonnering van ons dorp", zegt woordvoerster Virginie Michalski in Het Nieuwsblad. "De druppel die de emmer heeft doen overlopen, is de bouw van een 12 meter hoog bouwblok op de plaats waar nu nog een klein, pittoresk weggetje is naar de duinen. Het wordt allemaal te groot en te veel. En wij zijn niet specifiek tegen de Vlamingen, maar het is wel zo dat zij achter alle bouwprojecten zitten."

Sinds een viertal jaar hebben de Vlaamse bouwbedrijven hun oog laten vallen op de Franse Opaalkust. Twin Properties, een bedrijf uit Koksijde, zette hier de afgelopen drie jaar liefst 200 nieuwe appartementen. "Waarom? Omdat de prijzen hier veel lager liggen dan in België", zegt Alain Requier, commercieel directeur van de Franse tak van Twin Properties. De prijs aan de Franse kant van de grens zou twee tot drie keer lager zijn.

Volgens de bouwpromotor moeten de inwoners van Bray-Dunes zich niet ongerust maken. "Wij houden ons aan alle bouwvoorschriften. En Bray-Dunes zal er nooit ­uitzien als Blankenberge of Oostende. Maar we willen het hier wel grondig vernieuwen, ja. Er is veel vraag naar, en de burgemeester ziet ons ook graag komen."