Japanse architect Shigeru Ban wint Pritzker Prize 2014

De Japanse architect Shigeru Ban heeft de Pritzker Prize 2014 gewonnen. Die prijs is de hoogste onderscheiding voor architecten. Het is het tweede jaar op rij dat een Japanner met de prijs naar huis gaat.
AP2014

De 56-jarige Ban gebruikt vaak papier, karton of gerecycleerde materialen in zijn werk. Zo ontwierp hij in 1995 naar aanleiding van de aardbeving in Kobe in Japan een aantal tijdelijke woningen en scholen. Die hebben nadien ook hun nut bewezen in Haïti, Sri Lanka, India en momenteel in de Filipijnen.

Dat is meteen ook een van de redenen waarom hij de prijs in ontvangst mag nemen. "Zijn inzet voor humanitaire doelen is een voorbeeld voor iedereen", klinkt het in het juryrapport. "Innovatie wordt niet beperkt door het type gebouw en medelijden niet enkel door het budget. Shigeru heeft van onze wereld een betere plek gemaakt."

"Ik zie deze prijs als een aanmoediging om te blijven doen wat ik doe", zegt Ban in een reactie. "Ik ga niet veranderen, ik moet blijven luisteren naar de mensen waarvoor ik werk."

De Pritzker Prize wordt al sinds 1979 uitgereikt en geldt als de "Nobelprijs voor architectuur". Vorig jaar ging de prijs naar Toyo Ito, die vooral bekend is van zijn "tijdloze" ontwerpen, vaak met "een spirituele dimensie".

De prijs wordt op 13 juni uitgereikt in het Nederlandse Rijksmuseum. Hij krijgt 100.000 dollar (ongeveer 72.000 euro).

Enkele van zijn werken

De tijdelijke woningen van de Japanse architect.

AP2014

Een ander bekend werk van de architect is de kartonnen kathedraal in Christchurch in Nieuw-Zeeland.

STEPHEN GOODNEOUGH PHOTOGRAPHER2013
STEPHEN GOODNEOUGH PHOTOGRAPHER2013

Centre Pompidou in Metz, zijn bekendste bouwwerk in Europa.

C DIDIER BOY DE LA TOUR2010