Kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen stil

De kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 worden opnieuw stilgelegd. Vorig jaar was dat ook al het geval nadat scheurtjes waren ontdekt in de reactorkuipen.

Volgens Electrabel was bij de heropstart in juni vorig jaar overeengekomen om testen op die reactoren uit te voeren. Die blijken nu niet te verhoopte resultaten op te leveren.

Uit voorzorg heeft Electrabel nu beslist om de twee reactoren stil te leggen. Een geplande onderhoudstop die normaal zou beginnen op 26 april en 31 mei wordt vervroegd. Wellicht zullen de reactoren niet voor 15 juni opgestart worden.

Twee jaar geleden waren Doel 3 en Tihange 2 al een stilgelegd nadat scheurtjes waren gevonden in de reactorkuipen. Bij de heropstart in juni vorig jaar was overeengekomen dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) nieuwe testen zou uitvoeren om de reactorvaten op lange termijn te evalueren. Nu blijken die testen niet echt een succes te zijn.