Mariabeeldje Jalhay geeft licht door coating van zinksulfide

Het expertencomité dat het Mariabeeldje van Jalhay heeft onderzocht, heeft zijn bevindingen voorgesteld. Het oplichten komt volgens de experten door een coating van zinksulfide op de voorkant van het plaasteren beeldje. Om een mirakel gaat het niet.

Het mysterie van het beeldje van de "Maagd van Sart" is daarmee ontrafeld. De experten van de Universiteit van Luik die zich hebben gebogen over het oplichten van het beeldje, hebben een wetenschappelijke uitleg gevonden voor het fenomeen. Wie hoopte op een mirakel is eraan voor de moeite.

"De verschillende uitgevoerde analyses op het beeld, hebben toegelaten vast te stellen dat het beeld is bedekt met een verf die zinksulfide bevat. Een coating die verantwoordelijk is voor het geobserveerde oplichtend fenomeen", zo verklaarde Rudi Cloots, decaan van de faculteit wetenschappen en professor niet-organische scheikunde.

André Lieutenent, de pastoor van de gemeente Jalhay, verklaarde wat ontgoocheld te zijn door de resultaten van de expertises, die volgens hem geen antwoord bieden op alle gerezen vragen. Burgemeester Michel Fransolet van Jalhay laat weten dat het Mariabeeld vanaf mei zal opgesteld worden in het belfort van de kerk van de deelgemeente Sart.