Ontbrekende helft schildpadfossiel gevonden na 160 jaar

De ontbrekende helft van een fossiel van een schildpad is na ruim 160 jaar gevonden. Het gaat om een armbot van de uitgestorven zeeschildpad Atlantochelys mortoni. Het deel dat het dichtst tegen de elleboog zit, werd tussen 1840 en 1850 gevonden in de Amerikaanse staat New Jersey, en nu heeft een amateurpaleontoloog het andere eind gevonden.

Toen onderzoekers van de Academy of Natural Sciences of Drexel University in Philadelphia de twee fossielen vergeleken, bleken ze perfect in elkaar te passen. "Toen we de twee helften naast elkaar legden, waren we stomverbaasd", zei de hoofdonderzoeker Ted Daeschler op de website van BBC News.

"We zeiden: 'nee, dit kan niet!' We probeerden de botten zelfs nog even om te draaien om aan elkaar te laten zien dat ze niet kónden passen. Maar het is overduidelijk dat de fossielen bij elkaar horen."

De herenigde resten zullen nu opnieuw beschreven worden in een van de volgende edities van de Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia. 

Amateur

De fossiele resten komen uit afzettingen uit het Krijt-tijperk in Monmouth County in New Jersey, en ze zijn zo'n 75 tot 70 miljoen jaar oud.

Over de ontdekking van het eerst gevonden deel is weinig geweten. Het werd voor het eerst beschreven door de beroemde naturalist Louis Agassiz (kleine foto) in 1846. Jarenlang werd gedacht dat het gevonden was in Burlington County.

En onlangs heeft dan de amateurpaleontoloog Gregory Garpel het ontbrekende stuk gevonden in een beekje in het Monmouth-district, dat grenst aan Burlington County. "Ik raapte het op en dacht eerst dat het een rots was, het was zwaar", zo zei hij op de BBC-website. Toen hij echter zag dat er sporen van haaienbeten te zien waren, wist hij dat hij iets belangrijkers gevonden had.

MARIA PLATT-EVANS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Door de vondst hebben de wetenschappers het formaat van de uitgestorven schildpad voor het eerst goed in kaart kunnen brengen. Het dier moet op de huidige onechte karetschildpad (kleine foto) geleken hebben maar het was veel groter: van kop tot staart moet het zo'n drie meter lang zijn geweest.

"Het was een monster", zo zei Daeschler. "Waarschijnlijk had hij de maximale lichaamsgrootte die een schildpad kan bereiken."

"Wetenschappelijk gezien, weten we nu veel meer over dit dier. En wat het belangrijkste is, we weten nu precies uit welke rotsformatie het komt, en dus weten we de leeftijd veel preciezer. Ook hebben we er nu meer vertrouwen in dat we nog bijkomend materiaal zullen vinden in diezelfde formatie, en dan zullen we nog meer weten over A.mortoni."

 

©MMIV Flip Chalfant1999

Deze voorstelling geeft een idee hoe groot Atlantochelys mortoni geweest moet zijn.