Oudste stichter van CERN, François de Rose, overleden

De oudste nog levende stichter van het CERN in Genève, de Fransman François de Rose, is maandag op de leeftijd van 103 jaar overleden, zo heeft het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek dinsdag bekendgemaakt.
François De Rose met de Franse president Chirac in 2004.

Na de Tweede Wereldoorlog zette De Rose zijn schouders onder het CERN na ontmoetingen met topnatuurkundigen. Die waren ervan overtuigd dat de heropbouw van Europa ook onderzoeksmiddelen als drijvende kracht moest hebben. De Rose was tussen 1957 en 1960 voorzitter van de Raad van het CERN waarvan België stichtend lid is. Hij is ook Frans ambassadeur geweest.

Het CERN is bij het grote publiek vooral bekend voor zijn gigantische deeltjesversneller LHC, dat toeliet het Higgsboson-deeltje te vinden dat het sluitstuk vormt van het Standaardmodel omtrent het wezen van de materie. Het bestaan ervan werd mede gepostuleerd door de Belgen Robert Brout en François Englert. Het leverde Englert vorig jaar de Nobelprijs voor Fysica op.