Pairi Daiza wil dat Antwerpse Zoo geen subsidies meer krijgt

De topman van het park Pairi Daiza in Henegouwen, Eric Domb, eist dat de Vlaamse overheid haar subsidies aan de Zoo in Antwerpen en het dierenpark Planckendael in Mechelen stopzet. Hij heeft daarvoor een mandaat gegeven aan een advocatenkantoor. Dat schrijven De Tijd en L'Echo en is bevestigd door Domb aan onze redactie.
De "pandarel" tussen de Zoo en Pairi Daiza blijft voortduren.

Volgens Domb (foto boven) hebben beide parken tussen 2002 en 2013 zowat 97 miljoen euro Vlaamse subsidies gekregen, terwijl zijn eigen park maar 10 miljoen kreeg van het Waals Gewest. Volgens Domb is dat oneerlijke concurrentie. "Daarom vraag ik dat Vlaanderen de volgende schijf subsidies voor het jaar 2016 niet uitkeert aan beide parken", zegt hij in De Tijd.

Gaat Vlaanderen niet in op zijn eis, dan volgen gerechtelijke stappen. "Geloof me, dat is het laatste wat ik wil. Als ik een klacht indien bij de Europese Commissie wegens schending van de concurrentieregels zullen Planckendael en de Zoo van Antwerpen bijna zeker 70 miljoen aan onterechte staatssteun moeten terugbetalen. In dat geval zijn beide parken failliet."

"Ik heb helemaal geen problemen met subsidies, ik heb problemen met illegale subsidies. De grote meerderheid van die subsidies is niet legaal", zegt Domb aan onze redactie. "Wij willen dit illegale systeem stopzetten zodat de drie instellingen met een loyale mededinging kunnen werken. Ik denk dat dat geen onredelijke eis is."

"Trop is te veel"

Of de klacht bij Europa er ook effectief zal komen, is nog onduidelijk. "Tot nu toe hebben wij niet gedagvaard, dat is onze cultuur niet. Wij zijn pacifieke mensen. We denken aan al de werknemers in die twee instellingen, maar zoals we in België zeggen: trop is te veel. We zijn regelmatig ervan beschuldigd dat we profiteurs zouden zijn, de waarheid is juist het tegendeel."

Domb benadrukt ook dat hij niet vraagt dat de subsidies worden terugbetaald en dat hij niet uit is op een faillissement van de Zoo of Planckendael. "Wij willen geen oorlog voeren. Wij willen dat de regels voor iedereen van tel zijn. De regels voor de drie instellingen moeten dezelfde zijn vanaf nu."

De relatie tussen de Zoo van Antwerpen en Pairi Daiza is al een tijdje slecht. De twee dierentuinen maakten recent nog ruzie over de komst van twee Chinese panda's. Die gingen naar het park in Aat, zeer tot ongenoegen van de Antwerpse Zoo. En die "pandarel" is nog niet verteerd. Domb heeft het over een campagne om schade toe te brengen aan de reputatie en het imago van Pairi Daiza.

Premier Elio Di Rupo (PS) brengt zondag trouwens samen met de Chinese president een bezoek aan het nieuwe verblijf van de panda's in Wallonië.