Robot Zora krijgt 250.000 euro van Vlaamse regering

Het bedrijf Qbmt uit Oostende krijgt 250.000 euro via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Dat zal geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de humanoïde robot Zora. Ook Universiteit Gent en UZ Gent zullen hieraan meewerken. Dat maken de stad Oostende en Qbmt bekend.

Robot Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot die over allerlei sensoren beschikt. Het Oostendse bedrijf Qbmt ontwerpt de software voor de robots, die in Frankrijk geproduceerd wordt door Aldebaran Robotics.

De robot wordt onder meer ingeschakeld in rusthuizen en ziekenhuizen. "Dat gaat van het voorlezen van de krant en het dagmenu, maar Zora kan revalidatie-oefeningen begeleiden en zorgen voor entertainment", zegt oprichter Fabrice Goffin.

De 250.000 zal geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de robot. "Zo willen we nagaan welke spieren goed of slecht functioneren. We kunnen dat gebruiken voor patiënten met epilepsieaanvallen, maar ook in de revalidatie. Zora kan registreren wie de oefeningen goed volgt, en of de spieren zich goed ontwikkelen", aldus Goffin. Met het geld kunnen ook twee nieuwe werkkrachten worden aangetrokken.

Zora wordt al voltijds ingezet in het woonzorgcentrum De Boarebreker in Oostende. "En binnenkort gaan we ook een Zora leveren in Eernegem en nog één in Oostende, maar er is ook interesse uit Duitsland en Nederland. De aanvragen stromen binnen, dus commercialisering dringt zich op", besluit Goffin. Ook de Vlaamse Investeringmaatschappij PMV toont volgens de zaakvoerders interesse.