Rusland vreest financiële gevolgen Krimcrisis

Door de crisis in de Krim en het feit dat Rusland steeds meer geïsoleerd raakt op het internationale vlak, verwacht de Russische regering een kapitaalvlucht uit Rusland. De Amerikaanse Senaat heeft ondertussen financiële hulpmaatregelen voor het noodlijdende Oekraïne goedgekeurd.

"Investeerders vrezen de zware economische sancties tegen Rusland", stelt een expert in de Britse zakenkrant Financial Times. Analisten wijzen erop dat economische sancties het land zwaar kunnen treffen. De uitvoer naar de Europese Unie zou bijvoorbeeld 15 procent van de Russische economie vertegenwoordigen.

Het Kremlin verwacht dat in het eerste kwartaal de kapitaalvlucht zal oplopen tot zo'n 70 miljard Amerikaanse dollar. Dat is meer dan in het hele jaar 2013, toen ging het om 63 miljard dollar. Rusland zou ook een veiling van overheidsobligaties, die gepland was voor morgen, hebben uitgesteld vanwege de marktomstandigheden.

Amerikaanse financiële hulp voor Oekraïne

De Amerikaanse Senaat gaat ondertussen akkoord om een miljard dollar aan financiële hulp voor het noodlijdende Oekraïne vrij te maken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderzoekt momenteel in Kiev de voorwaarden voor een groter hulpprogramma.

In totaal wordt de financiële nood van Oekraïne geschat op zo'n 35 miljard dollar. Volgens de Oekraïense minister van Financiën is het bruto binnenlands product (bbp) al met 3 procent gedaald. Vorig jaar was er op dat vlak geen groei.

Het Oekraïense parlement heeft dan weer het ontslag van Igor Tenjoech aanvaard, de minister van Defensie. Tenjoech (foto) kreeg kritiek op de manier waarop hij de crisis in de Krim heeft aangepakt. Hij werd vervangen door Michailo Koval, een hoge officier die op post was op de Krim.