Sevastopol ontbindt pro-Russische milities

Het stadsbestuur van Sevastopol op de Krim heeft de pro-Russische milities ontbonden. Dat leidt tot spanningen binnen het pro-Russische kamp in de strategisch belangrijke stad annex marinehaven.
AP2014

Volgens burgemeester Aleksej Tsjali is "de revolutie nu achter de rug en zijn de pro-Russische milities niet langer meer nodig". Daarom heeft hij een decreet ondertekend waardoor die milities ontbonden worden.

Nochtans was Tsjali vorige maand zelf aan de macht gebracht nadat die "zelfverdedigingsgroepen" de Oekraïense overheid op de Krim en in Sevastopol hadden omvergegooid.

De milities zijn niet te spreken over de maatregel. Ze verwijten Tsjali dat hij hen gebruikt heeft om burgemeester te worden en hen zelfs niet bedankt heeft. Nu wil hij de stad alleen regeren, zeggen ze. Morgen willen een aantal milities een protestbetoging houden. Hoe dan ook lijkt er een barst in het pro-Russische kamp in Sevastopol.

Sevastopol ligt op de Krim, maar maakte officieel geen deel uit van die regio. Het had net als de Krim een apart statuut binnen Oekraïne, maar is nu ook geannexeerd door Rusland. Dat wordt internationaal echter door niemand anders erkend. Sevastopol is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.